Zasednout s Kalabrijcem ke stolu je zážitek. I děda v pokročilém věku bude s vámi mluvit zasvěceně o jídle tak, že nechápete, proč tolik cavyků kolem sýra či vína, ale za chvíli jste pohlceni atmosférou a nadšeně přikyvujete.

Klidně na vás celá rodina a příbuzní s počtem 20 lidí počká do 23 hodin než dorazíte na avizovanou večeři, na které jste měli být už v osm.

A že by dali děti spát? No to ani náhodou.
Kdy jdou do postýlek a jak ráno vstávají do školy, to je mi trochu záhada, ale i to je Kalábrie.

Kromě úžasného červeného vína /vino rosso/ a špaget s dary moře /spaghetti frutti di mare/ milují kalabrijci feferonky nebo třeba lilek.

Ten používají jako přílohu téměř ke všemu nebo i na pizzu.

PIZZA CON MELANZZANE

Na pizzu:

  • 500g hladké mouky
  • 400 ml vody
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky sušeného droždí
  • 2 lžičky soli
  • 2 větší lžíce olivového oleje

Do mísy nalít vlažnou vodu, přidat cukr a promíchat, přisypat droždí, zamíchat a nechat ¼ hodiny ustát.
Vsypat sůl a přidat olej, nasypat mouku a vypracovat těsto, nechat kynout 2 hodiny.

Lilky:

/2ks/ nakrájet na půl cm plátky, posypat solí a asi hodinu nechat vypotit, poté opláchnout, osušit a osmažit postupně na pánvi téměř do černa.

Plech na pečení vyložit papírem, nalít trochu oleje a doprostřed vykynuté těsto, prsty rozprostřít těsto po plechu.

Navrch sterilovaná krájená rajčata, posypat oreganem, osolit, opepřit, poklást plátky lilku, pokapat olivovým olejem a nastrouhat mozzarellu nebo pecorino.

Péci na 200 stupňů 20 minut.

 

V Kalábrii se více než kde jinde v Itálii používá ke všemu ostrá omáčka z chilli papriček.

Tak si ji vyrobíme : /nejlépe v rukavicích/

                            Crema di peperoncini

papričky omyjeme, podélně rozřízneme a odstraníme semena,

na prkénko nasypeme část soli a naskládáme půlky papriček řezem dolů, zasypeme druhou částí soli,

přikryjeme a zatížíme tácem, necháme 2 dny stát, potom dobře očistíme od soli a rozmixujeme s česnekem,

naplníme skleničky, zalijeme olejem a uskladníme v lednici.

/ na množství papriček asi polovina soli, na 100g papriček 1 stroužek česneku, olivový olej!